Tuscan Style Home in Oklahoma Exhibits Classic Artifacts

Designer Brent Gibson collaborated with Christopher Lee & Company Fine Homes in developing this Tuscan-style home in Nichols Hills, Oklahoma, USA. With imported materials from Italy, Mexico, and Spain, the residence was custom built to compliment the historical aesthetics found throughout the Mediterranean region, along with influences from the Spanish.

Custom forged iron gates lead the way towards the interiors, which feature a rustic, sun-baked look. “To emphasize the connection of the region with the land, the paint is heavily earthy with unpretentious hues of a Tuscan hillside,” the designer said.

A stairway at the core of the house provides access to the upper levels. Aesthetically, this element is enriched by ceramic tiles saved from a Spanish mission in Mexico. All iron work is custom hand forged with beeswax finish.

In the kitchen, a hand-carved limestone vent hood above the appliances acts as the focal point of the interior. The study is designed and built using Clear Alder wood, which has less knots in its structure. The home library is an elegant refuge for the inhabitants of this classic-style Oklahoma residence. [Photos and information provided via e-mail by Christopher Lee & Company Fine Homes]

White Box Home Contains a Tropical Enclave in Sunny Australia

Tim Ditchfield Architects’ White Box project houses a small piece of paradise in Noosaville, Australia.  The street-facing front of the home includes a walled courtyard that gives the space privacy from coming and going traffic. The back wall, however, is entirely open to picturesque water views.

Entering the home’s front courtyard quickly immerses residents in a tropical atmosphere as they step across floating platforms in a pool of water.  Two of the floating platforms serve as planters for large palm trees that provide shade and contrast against bright white walls.

The courtyard’s modern aesthetic carries into the interior with minimalist white furnishings and dark wood accents.  Some of the most interesting features include a boxy white fireplace and a coral centerpiece on the circular coffee table in the living room.  In the kitchen, cabinets blend seamlessly into their white or dark wood background.

The combination of indoor and outdoor spaces is a key aspect of this home design with waterside living and dining areas for entertaining.  An emerald green pool along the left side of the home adds the finishing touch to its outdoor space. [Photography courtesy ofHome Adore].

Twin Dwelling in Canada Playfully Adapted to Family Lifestyle

Exploiting the contrasts between opacity and light, architect Jean Verville developed Fahouse, a modern twin dwelling located in Eastern Townships, Canada. Derived from the archetypal figure of the house, the double triangular prism looks like an illustration from a children’s story.

The project was conceived by a couple of young professionals with two children; the cottage refreshes the standards of traditional family homes. It explores the surrounding landscape that is so closely linked to the site. Here, modern design blends with natural elements to allow the family cohabitate seamlessly with the forest.

The architectural deployment of the staircase articulates the ground floor, and continues to grant access to the perched areas of the two houses. “The first, the toddlers’, nestled in the enchanted forest, displays a large bunk bed welcoming friends to share fantastic nights,” the architects said. “A few stairs jump leads to the second, the parents’ house, which looks like a beehive composed of a succession of cells each offering a distinctive ritual.”

In a surprising mirror effect, the master bedroom doubles as a bathroom offering two simple and soothing volumes suspended between earth and sky.  In contrast, the graphic display of the impressive family shower room promises a different experience for daily rejuvenation.

This forest home is modern and minimalistic, but also remains playful, comfortable, and still holds the classic aspects of a cottage that many of us are so fond of. [Photos and information provided by Jean Verville]

New Eclectic Hostel in Porto Encourages Travelers’ Interaction

Yaroslav Galant collaborated with interior decorator Ilona Galant for the design of the “Nice Way Hostel Porto“, in northern Portugal. The vibrant travelers’ refuge is located in a beautiful old building on Avenida dos Aliados. The hostel includes 32 rooms which are spread across three floors.

The social core of the hostel is a generously-sized living room, designed in an eclectic style. The influence of three important aspects create the foundation of the design: comfort, multi-functionality, and cosmopolitanism. Thanks to an open floor plan, the living space has united reception, bar, kitchen, and dining room. There are also adjacent working and lounge zones.

The large array of colors and textures contribute to a powerful dynamic. All interior design items, furniture and most of the lighting have been made individually on Yaroslav Galant. Natural lighting comes in through the windows along the front wall and spreads light all the way to the back of the social area.

Taking inspiration from various styles and natural materials, the design team achieved a friendly atmosphere with a distingushed sense of style. Young people traveling here have everything they need to rest, communicate and relax. [Information provided via e-mail by Yaroslav Galant; Photography by Luis Azevedo]

Designer Hunts Parisian Markets to Fill This Eclectic Duplex

Alexandra Magne brought her characteristic mix of styles, materials, and finds from Parisian markets to Duplex Republique, a 1,200-square-foot apartment within an old building in Paris’s 10th district.  The end result is a harmonious mix of industrial and Scandinavian styles.

The main living area features a sculptural staircase, made from a thin sheet of metal.  Two mustard armchairs that Magne found in a market and their mis-matched black and white graphic throw pillows bring bold color and pattern into the room.   She also mixed in a Berber rug and creased linen couches for texture.

Restored original wooden beams run across the ceiling of the partially-open second floor.  They mix perfectly with industrial pieces in the lofted office space, including a desk that Magne discovered at a charity sale.  It was originally used in an old post office building.

The two children’s rooms continue this eclectic style with an added layer of whimsy.  The younger children’s bedroom is accented with a bright, peacock blue wall.  It also includes a demure set of drawers that the designer spotted in a shop along the Seine. [Photography courtesy of Home Adore and am Alexandra Magne and information courtesy of Houzz]

Jaisalmer Yellow Sandstone Floors Accent this Indian Home

Bhuwalka House is expansive home in Bengaluru, India, completed by Khosla Associates, that showcases Indian raw materials with its bright Jaisalmer yellow sandstone floors.  They contrast nicely within a rich blue interior wall, exposed concrete walls, and timber roofing.

The flooring is used throughout the main level, with echoes of the yellow and blue contrast carried into furnishings and art in different spaces of the home.   It also continues on the second floor, which you reach by way of an open stairwell.

The exterior of the home has a distinctly contemporary feel.  The architects explained that they chose the spot for the mature trees that they found on the plot.  This creates an interesting mix of natural and industrial forms visible from the street.

They had plenty of room to work with — the plot was 9,600 square-feet.  The space contains an underground garage, 4 bedrooms, a home theater, gym, and standard living spaces. [Photography and information courtesy of ArchDaily]

Relax Like a Celebrity in this Zuma Beach Getaway

This three-bedroom European villa in Malibu’s coveted Zuma Beach does not have the gilded look you would expect from a celebrity home, although it was owned by Victoria Secret model Tatjana Patitz.  Its more subtle refinery is in a million tiny details throughout the home, like seashells and sea glass worked into a cement bathroom wall.

Two of the homes three bathrooms use smooth stone materials.  This one has a beautiful turquoise-blue stone and sunlight from the surrounding windows to complete the natural look.

Smoothed stone was also used to create an elevated platform and steps that descend into the main living area and wrap around into benches along the sides of the room.  The use of natural materials and sunlight from floor-to-ceiling windows in the two-story living space add to the home’s laid-back luxury.

The furniture has a similar feel with several ‘French flea market’ pieces, like a weathered patchwork chest of drawers, painted mirrors, and lounge-chair style benches in the dining room.  The dining room also has a greenery chandelier, one of the most creative and stand-out projects in the design.  The coolest part of this home, however, is that you can actually rent it on AirBNB.  [Photography courtesy of AirBNB].

Sculptural Renovation in Cambridge Built with Custom Milling

The artistic waves in this sculptural One Main Office renovation were designed by dECOi Architects, with each piece fully customized to be elegant and functional.  The two planes, floor and ceiling, appear to naturally arc across the room.  According to dECOi, it “expresses both the digital genesis and the seamless fabrication logic.”

For this project, the architects provided machining files that detailed the exact forms they had envisioned for this space.  The fabricators used a 3-axis Computer Numeric Control (CNC) router to mill plywood sheets with extreme precision.  In fact, the process made little to no errors in well over a million linear feet of plywood cutting.

dECOi chose to replace traditional industrial elements, like doorknobs and vents, with continuous plywood forms that bend to meet function.  This is only one example, however, of nuances within the project.  For example, they also provided customized mathematical surfaces for each office.  Some of the tables were built using parameters of ‘tension’ and ‘irony’ along with the mood of the client during fabrication. [Photography and information courtesy of dECOi Architects]

Family Home in Australia “Unfurls” Into Welcoming Living Spaces

Christopher Polly Practice completed the design and development of Unfurled House, a modern family home located in Petersham, Australia. The project retains parts of the original building found on site.

“An articulated two-story framed volume is sensitively stitched to the rear original fabric, while retaining its front Federation masonry and hipped envelope,” the architects said. “The new building has a sectional split-level relationship to the original house that harnesses the fall of the site to the rear, enabling the cellular front plan to vertically and horizontally unfurl into a series of connected interior spaces”.

Organized in an open plan, the kitchen, dining and lounge areas make the most of their bottom floor location. A covered terrace expands this social space outdoors, creating opportunities for family gatherings. “Surrendered floor area enables generously carved voids flanking an upper bridge for diverse views to sky, trees, and outdoor spaces, while encouraging a spatial interplay of public, semi-private and private rooms,” the architects added.

Upstairs you will find an unconventional bedroom, with private reading space. Curving lines, an abundance of wood and unexpected windows at every turn make this family home in Australia particularly appealing. What are the details you personally like best? [Photos and information provided by Christopher Polly Practice]

Contemporary Home in Brasília Values Daylight, Natural Ventilation

Patricia Almeida Arquitetura completed the design and implementation of a contemporary home in Brasília, the vibrant capital of Brazil. Despite its central location, the residence is said to have an optimum connection with nature.

“The project’s starting point was the couple’s desire to have a house that integrates the landscape, combined with functionality and aesthetics,” the architects stated. “The residence was designed from the outside in; through large openings and skylights, it values natural lighting and ventilation.”

The exterior of this contemporary residence in Brazil is characterized by a simple palette of concrete, glass, and wood. “The overlap of the two boxes leads to a unique architectural composition. The assembly is interconnected by a metal and wood ladder structure that functions as a central axis and ensures a good flow of moving through the house”.

Open towards the garden and closed to the access road, the lower box accommodates the garage and social areas. The upper box houses the intimate area, with wooden shutters providing a high level of privacy. These panels can open in a variety of ways, acting as light filters and contributing to a flowing natural ventilation. [Photography by Edgard César]